Beestjes op je huid!

De laatste tijd wordt er steeds meer bekend over de darmen. Je zal vast wel eens gehoord hebben dat je darmen onze tweede hersenen zijn en ook direct met de hersenen communiceren. Ik heb jaren geleden het boek van Julia Enders gelezen. De mooie voedselmachine. Zij bracht toen al veel informatie aan de licht en inmiddels is er alweer veel meer bekend. 

 

Er is zelfs nog een verband gelegd. 

De darm – hersenen – huidas (gut-brain-skin relationship)

Psychysiche klachten, darmklachten, huidklachten: Ze hebben in alle richtingen weerslag op elkaar. Een gezonde en gebalanceerde relatie tussen deze 3 is de ziel voor een mooie, stralende huid en een gezond lichaam. De interactie tussen darmklachten, huidklachten en psychische klachten is te verklaren.

 

Hoe zit dat nou? Inmiddels heeft iedereen wel iets gehoord van micro organismen.

We beginnen bij het begin. Zowel in de darmen als op de huid leven microbiomen. Kort door de bocht: Jij en ik zijn niet alleen. We zijn bedekt en gevuld met ontelbare kleine beestjes. Gek idee he? Om helemaal in de Jip en Janneke taal te blijven. We hebben the good guys and the bad guys. Je raadt het al. De goede bacteriën hebben positieve invloed op ons uiterlijk/gezondheid en de slechte hebben een negatieve invloed daarop. Die zijn dus stom en kunnen ons behoorlijk ziek maken! Zolang de goede maar in een flinke meerderheid zijn is er niks aan de hand. Zij kunnen de oorlog tegen de slechte winnen en tegelijkertijd hun handige functies uitoefenen die ons laten stralen en ons goed laten voelen. Op het moment dat dit niet in evenwicht is….je voelt m al aankomen, is de kans dat we ziek worden of er minder goed uit zien veel groter.

 

Epidemiologisch onderzoek bewijst een duidelijk verband tussen de huid en de darmen. Een voorbeeld hiervan: een darm waar slechte bacteriën overheersen komt 10 keer vaker voor bij mensen met acne en rosacea dan bij mensen met een gezonde darmflora. Daarnaast hebben bv een kwart van de patiënten met de ziekte van Crohn last van huidaandoeningen. Maar dan hebben we ook nog de hersenen. Depressiviteit en zieke darmen kunnen in veel gevallen niet meer losgezien worden van elkaar. Op dit moment wordt hier nog veel meer onderzoek naar gedaan, maar de bewijzen zijn er al. Er zijn gevallen bekend dat mensen in de aanloop naar hun zelfmoord plegen gigantisch uit hun mond stinken. De darmen van deze mensen waren duidelijk niet in orde. Zieke darmen kunnen neerslachtigheid en depressiviteit veroorzaken doordat ze direct met de hersenen in verbinding staan. Stel je eens voor dat een deel van de mensen met depressies geholpen kunnen worden door simpelweg de darmflora te verbeteren in plaats van antidepressiva uit te schrijven. 

 

Hoe zorgen we ervoor dat die goede bacteriën in de meerderheid zijn? De juiste voeding. Goede bacteriën worden blij van groente, noten, pitten, zaden, bessen en dat alles het liefst biologisch. Ze worden verdrietig van stress en kunnen daar massaal aan sterven. Stress kan alles zijn. Roken, verdriet, verbranden in de zon, te weinig slaap, medicatie, alcohol en noem maar op, maar vooral het westerse dieet met de vele suikers, bewerkte producten en onverzadigde vetzuren. Deze voorbeelden hebben een slechte invloed op de ontstekingswaarden in het lichaam en de darmwand. Deze gaat kapot en onverteerde voedselresten kunnen het lichaam binnendringen. Hierdoor slaat het immuunsysteem op hol en kunnen we zelfs op den duur allergieën en auto immuniteitsziekten ontwikkelen. Heb jij ook na 26 jaar ineens last van hooikoorts of acne?

 

Neem bijvoorbeeld eens een orale probioticakuur. Deze vullen de goede bacteriestammen aan in de darmen waardoor het hele immuunsysteem een booster krijgt en je huid en misschien je mood dus ook. Zo’n kuur is zeker een must na het krijgen van een antibioticakuur. Antibioticia betekent “geen leven”. Het maakt de bad guys kapot, maar ook de good guys. Aanvullen dus! Daarnaast raken we als mens steeds meer immuun voor de antibiotica. Mede doordat het veel uitgeschreven wordt door de reguliere geneeskunde en omdat het veelvuldig in vlees gebruikt wordt van niet biologische afkomst. Er zijn al decennia’s geen nieuwe vormen van antibiotica gevonden en geruchten gaan dat we als mens in de verre toekomst misschien wel weer zouden kunnen overlijden aan een simpele longontsteking als de dingen niet veranderen. Dit zijn punten om over na te denken. 

 

Dat een mooie huid en positieve gedachten voor een groot deel van binnenuit komt wordt dus steeds meer erkent. Eczeem, acne, huidveroudering en rocasea kunnen met disciplpine en toewijding vaak goed bestreden worden door de darmflora weer in balans te brengen.  Maar wat kunnen we vanaf de buitenkant doen om onze goede beestjes op de huid tevreden te houden? 

Het klinkt misschien gek, maar maak je huid vooral niet te schoon. Gezichtsborstels, elke dag exfoliëren, zware peels, zeep of andere agressieve reinigingsmiddelen zijn funest voor je micribiomen. Op den duur zal de huid zo uit balans raken dat daar niet meer tegenaan te smeren is. Ga terug naar de basis. Een milde reinigingsmelk, 1 tot maximaal 2 keer per week exfoliëren (geen scrub) en gebruik natuurlijke producten of producten zonder schadelijke stoffen zoals parabenen, sulfaten, parfum en siliconen. Langzamerhand komen er ook huidverzorgingsproducten op de markt met pre- en probiotica. Welke bacteriestammen voor welke huidaandoeningen het beste werken wordt nu goed onderzocht. Het onderwerp is ‘hot” in de beautywereld. Ik verwacht dan ook dat probiotica de toekomst is in de geneeskunde en de schoonheidsbranche en kan niet wachten tot de verdere ontwikkeling hiervan.

Reactie schrijven

Commentaren: 0